Tagurpidikook rabarberiga

Ei läinudki aastat aega, et uue postitusega maha saada. 😀

Kui lõpuks rabarberihooaeg pärale jõudis, sukeldusin retseptikuhjadesse, et seekord jälle mingit uut koogiretsepti katsetada. Kaalukausile jäi “Maire Suitsu retseptiraamatust” leitud kook.

TAGURPIDIKOOK RABARBERIGA

50 g küpsetusmargariini (mina kasutasin võid); 1 dl pruuni fariinsuhkrut; 8 dl rabarberitükke

Taigen: 150 g margariini (minul või); 2 dl suhkrut; 2 toasooja muna; 1 tl vanillsuhkrut; 1 sidruni riivitud kollane koor; 2½ dl jahu; 1 tl küpsetuspulbrit

Pese rabarberivarred ja lõika sentimeetripikkusteks juppideks, vanemad varred vajavad ka koorimist. Pane margariin ja suhkur 22-24 cm läbimõõduga ümmargusse madalasse ahjuvormi ja aseta see 175°-ni kuumutatud ahju restile; hoia ahjus rasva täieliku sulamiseni. Võta ahjust, riputa rabarberitükid vormi ning tasanda pealispind.

Vahusta toasoe margariin suhkruga, lisa munad ning vahusta ühtlaseks, lisa seejärel riivitud sidrunikoor. Ühenda kuivad ained omavahel  ja sõelu vahu peale; sega lusikaga läbi kergelt ja kiirelt, sest liigne töötlemine muudab taigna sitkeks. Tõsta taigen kuhjadena rabarberi peale, aja märgade käte või märjaks kastetud lusikapõhja abil ühtlase kihina laiali. Küpseta ahju alaosas 45-50 minutit. Pane pajakindad kätte ning võta küpsenud kook ahjust välja. Aseta kummuli serveerimisvaagen koogivormi peale nii, et vorm jääb täpselt vaagna keskele. Jäta mõlema käe pöidlad tugevasti vaagnat pealt hoidma, ülejäänud sõrmed (ikka kinnastatud!) aga pista koogivormi alla. Keera käed kiire järsu liigutusega enese suunas ning aseta vaagen lauale. Tõsta vorm ära ning lase koogil jahtuda. Serveeri kohvilaual või järelroana koos vahukoore või vanillijäätisega.

Oi, kuidas mulle meeldivad Maire Suitsu üksikasjalikud juhendid! 😀

Kook tuli väga hea, parajalt magushapukas oli, kuigi mu rabarberikoogid kipuvad pigem hapukad jääma. Ainult küpsetamisele kulus kõvasti rohkem aega kui ette nähtud. Eks süüdi olid kõvasti mahla välja ajavad rabarberid ja klaasvorm. Nüüd muidugi lugesin targemate blogidest, et Tart Tatin´i tüüpi kooke tehakse lausa mingis spets koogivormis. 😮 (üks näide siin). No mina nii spetsiks kätte ära ei lähe ja eraldi vormi siiski osta ei kavatse. Üritan tavalise vormiga edasi läbi ajada. 🙂

Tagurpidikook rabarberiga

Varsti tuleb ehk veel mõni postitus. 😛

 

Advertisements

Tagged: ,

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: